15/01/2019

Voetbalclubs krijgen rode kaart van Europa

Rode_kaart5De Europese Commissie en verschillende grote voetbalclubs zitten nog steeds niet op dezelfde golflengte wat de te volgen spelregels betreft. Dan hebben we het niet over de spelregels van de sport zelf – zo ver reikt de macht van de Europese superstaat gelukkig nog niet – maar gaat het over vermeende illegale staatssteun bij de aankoop of huur van stadiongronden. In het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie zijn 2 artikelen opgenomen die hier beperkingen aan opleggen. Met overheidssteun zou een bepaalde vereniging namelijk plots een concurrentievoordeel krijgen. En dat staat haaks op de Europese visie op haar interne markt.

Spaanse staatssteun

Een voorbeeld hiervan is de overeenkomst tussen de Spaanse hoofdstad en de club Real Madrid. Voor de geplande uitbreiding van haar stadion – compleet met hotel, shoppingscentrum en extra zitplaatsen – kocht Real Madrid in 1998 grond naast het stadion. Hiervoor betaalden ze de stad 595.000€. Vervolgens verkocht de club de grond na een herwaardering ervan terug aan de stad voor 22,7 miljoen. Real mag dan letterlijk vertalen naar “de Koninklijke”, maar zo’n royale deal ruikt toch naar oneerlijke bevoordeling. De EU is dan ook samen met de UEFA een onderzoek gestart naar deze praktijken.

soJUQhq

Erfpacht in Eindhoven

Dit Europese controlemechanisme treedt in werking telkens wanneer er een vermoeden is van ongeoorloofde staatssteun aan commerciële activiteiten. Dat was bijvoorbeeld ook het geval bij de aanleg van infrastructuur rond de luchthaven van Leipzig-Halle. In Nederland worden bepaalde voetbalclubs trouwens ook geviseerd. Zo kocht de stad Eindhoven de grond onder het Philips stadion en gaf het die daarna weer in erfpacht terug aan de club. Hoewel er ook hier nog geen uitspraak is, betwistte de wethouder in Eindhoven alvast de voorlopige beschuldigingen door beroep aan te tekenen bij het Hof van Justitie in Luxemburg. En daar is wel wat voor te zeggen. In tegenstelling tot de Koninklijke deal in Madrid lijkt de Eindhovense deal volgens marktconforme principes te zijn verlopen. De kern van de discussie is hier of de stad al dan niet winst had kunnen (volgens Europa zelfs moeten) maken op de overeenkomst. Maar het geeft wel inzicht in de radertjes van de Europese machine. Kom je er niet uit met de Commissie in Brussel, kun je je nog altijd wenden tot het Hof in Luxemburg.