13/02/2019

VNO-NCW houdt van mosterd na de maaltijd

Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW geeft aan dat hij denkt dat de economische sancties tegen Rusland geen effect zullen hebben. Sancties waar de VNO-NCW eerder mee heeft ingestemd.

Sancties

Sancties van Rusland

Waarom waren die sancties ook alweer nodig? Rusland blijft onrust stoken in Oekraïne, ondanks vele waarschuwingen vanuit het Westen. Maatregelen zijn nu genomen om Poetin op de knieën te krijgen, onder andere door de EU. De genomen economische sancties zijn het bevriezen van tegoeden van Poetin en vertrouwelingen. Zij kunnen ook de EU niet meer in. Rusland is uit de G8 gezet. EU-burgers en Amerikanen mogen geen obligaties meer opkopen bij Russische banken. Producten die Rusland voor militaire doelen kan gebruiken worden niet meer geëxporteerd. Ook wordt Rusland de toegang tot kennis van de energietechnologie ontzegd, de samenwerking is ook op dit punt stopgezet.  Investeringen van buitenaf in de Russische economie zijn gestaakt en de VS stopt met het verstrekken van exportkrediet voor de uitvoer naar Rusland. Deze sancties die Poetin in een hoek moeten drijven zijn een jaar lang van kracht.

Boycot Rusland

Maar Poetin ging niet op de knieën en kwam met tegenmaatregelen. Hij startte een boycot van producten uit westerse landen. Rusland koopt een jaar lang niets van de landen die de sancties hebben afgesproken, zoals Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor de economie van Nederland. De boycot kost Nederlandse ondernemingen 1 miljard euro.

Inschattingsfout?

Is deze mosterd na de maaltijd actie van de Boer gebaseerd op een inschattingsfout? Dacht de VNO-NCW en andere betrokkenen dat Rusland door de genomen acties het hoofd zou buigen en gedwee uit Oekraïne zou vertrekken zonder tegenmaatregelen? Ofwel: was deze boycotactie van Rusland niet te verwachten?

Doe je mond open De Boer

De angst van de Boer is gebaseerd op het inspringen van andere landen, zoals Brazilië en China, op de gaten die zijn ontstaan binnen de internationale export. Hierdoor kan Nederland blijvend weggespeeld worden binnen bepaalde zetten op het internationale exportschaakspel. Hopelijk spreekt de Boer ook zijn bedenkingen uit op de driemaandelijkse evaluatie van de Europese Unie over de genomen sancties om zo op te komen voor het Nederlandse bedrijfsleven.