17/02/2019

Opvolger Opstelten is Van der Steur

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie heet Ard van der Steur. Hij volgt Ivo Opstelten op, nadat deze opstapte naar aanleiding van het verkeerd informeren van de Kamer over de bonnetjesaffaire van staatssecretaris Teeven. Klaas Dijkhoff wordt de nieuwe staatssecretaris van het ministerie en volgt daarmee Fred Teeven op.

 Bezem door het ministerie

De verwachtingen zijn dat Van der Steur een bezem door het ministerie gaat halen. De VVD is niet blij met hoe er met de informatieverstrekking rondom de Teevendeal om is gegaan. Eerst zou er geen informatie meer over de deal zijn op het department. Een extern bedrijf heeft na onderzoek toch nog informatie kunnen achterhalen wat opgeslagen bleek in een oud computersysteem. De Tweede Kamer voelde zich hierdoor op het verkeerde been gezet en was opstappen de enige optie voor Opstelten en Teeven. Ook de opstelling van diverse ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie rondom de affaire was reden tot irritatie bij de partij.

Radiofragment: Politiek verslaggever Jaap Janssen over Ard van der Steur.

Vijf jaar kamerlid

Ard van der Steur, geboren in Haarlem, is al zo’n vijf jaar kamerlid voor de VVD met o.a. justitie in zijn portefeuille. Voor zijn kamerlidmaatschap was hij advocaat en eigenaar van een trainingsopleiding op juridisch gebied. Ook is hij partner geweest van advocatenkantoor NautaDutilh en docent Moot Court van de rechtenfaculteit in Leiden. Op politiek gebied heeft hij in de gemeenteraad van Teylingen gezeten en heeft hij begin jaren ’90 het Nederlands Kampioenschap debatteren gewonnen.

Ivo Opstelten (links) geeft het stokje over aan Ard van der Steur (rechts).