19/01/2019

Duurzame energie helpt Europa uit de crisis

europa-milieu-richtlijnenEuropa investeert te weinig in duurzame energie, en willen we nog meetellen in de wereldeconomie dan moet daar snel verandering in komen. Zo stelt de International Energy Agency (IEA) in een waarschuwing aan Brussel.

Europa tegenover de rest van de wereld

“Ze hebben groot gelijk dat dure energie slecht is voor economische groei”, beaamt André Faaij, hoogleraar Energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, de waarschuwing van de IEA. Het jaarrapport van REN21 constateerde al dat opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten in 2012 veel meer investeerden in duurzame energie dan de VS en Europa. Europa moet het, in tegenstelling tot de VS, vooral hebben van de import van energie, en door deze lage investeringen zal dit ook zo blijven. Op wereldniveau heeft vooral Europa dus het nakijken, en als er niet snel iets gedaan wordt op de energiemarkt kan Europa zomaar 20 jaar in de economische crisis blijven hangen.

De plannen van Europa

Zoals eerder beschreven in het artikel Duurzame energie en Europa, is het streven van de EU dat alle lidstaten in 2020 voor 20% aan duurzame energie zullen gebruiken, 20% minder energie verspillen dan in 1990 en 20% minder broeikassen uitstoten. Uit het onderzoek van REN21 komt vooral Nederland binnen Europa verrassend slecht uit de bus, zoals blijkt uit het volgende overzicht:

eu-overzicht

Om de richtlijnen van 2009 in 2020 bereikt te hebben, zal Europa volgens Faaij dus meer moeten samenwerken en met een coherente strategie moeten komen voor de middellange en lange termijn. “Als de duurzame energietechnologieën steeds beter gaan presteren en Europa de duurzame energie zelf kan produceren op eigen bodem, is dat economische een superieure prestatie.” Zo is bijvoorbeeld het aandeel in groene stroom van een energieleverancier als E.ON maar 3% van het totaalaandeel binnen Nederland, terwijl het concern op globaal niveau de 3e grootste investeerder op gebied van windenergie ter wereld is.

Zie ook het REN21 Renewables 2013 – Global Status Report: